Prof. dr. Aura Timen, hoofd afdeling en hoogleraar eerstelijnsgeneeskunde van het Radboud UMC
‘Mensen hebben veel vragen over vaccins. Hoe werken ze? Zijn ze veilig? Welke ziekten vormen de grootste risico’s en is het echt nodig om je te laten vaccineren? Ook praktische zaken spelen mee. Waar kan ik terecht voor vaccinaties? Doet het pijn?
Ik laat me elk jaar vaccineren tegen griep en COVID. Omdat ik in het Radboud UMC werk, wil ik mezelf en anderen, zoals kwetsbare patiënten, beschermen.
Vaccinatie is naast schoon drinkwater een van de belangrijkste volksgezondheidsmaatregelen om ziektes terug te dringen. We hebben in het verleden gezien hoe effectief vaccinaties zijn: veel ziektes zijn verdwenen. Juist daardoor lijkt het belang van vaccinatie minder zichtbaar, en daardoor daalt de vaccinatiegraad. Dat baart me zorgen.
We moeten de zorgen die leven over vaccinatie serieus nemen. Zeker in een tijd waarin zoveel misinformatie rondgaat op social media, is het belangrijk dat mensen toegang hebben tot betrouwbare en correcte informatie. Zodat ze een weloverwogen besluit kunnen nemen.
Ouderen en vaccinatie
Daarbij staan we in Nederland voor een enorme demografische uitdaging, waarbij vergrijzing een centrale rol speelt. Naarmate je ouder wordt, neemt de vatbaarheid voor infecties toe. Tegelijkertijd neemt ook de immuunrespons op vaccinaties bij ouderen soms af.
Sinds 2019 ben ik betrokken bij het project Vital, waar 24 partners uit heel Europa aan meedoen, waaronder Nederland. Het richt zich op het ontwikkelen van nieuwe vaccinatiestrategieën voor ouderen.
We willen inzicht krijgen in de impact van ziekten, maar ook van vaccinaties, op de oudere bevolking. Daarnaast ontwikkelen we educatieve interventies voor patiënten en zorgverleners.
Ouderen hebben veel vragen over de effectiviteit en veiligheid van vaccinaties en zoeken vaak alternatieve manieren om infecties te voorkomen.
Zorgverleners zijn vaak de eerste bron van informatie voor ouderen over vaccinaties. Maar hun kennis laat soms te wensen over, vooral als het gaat om nieuwere vaccins zoals tegen gordelroos.
We zijn volop bezig met de ontwikkeling van een educatieplatform voor zorgverleners en ouderen: een centraal punt waar je alle informatie kunt vinden over vaccinatie voor ouderen.
Het doel ervan is om vaccins beter te integreren in de zorgpraktijk en zorgverleners de tools te geven om ouderen effectief te informeren en te begeleiden. Hopelijk draagt het bij aan een gezondere, goed geïnformeerde oudere bevolkingsgroep.’