Het humaan papillomavirus is een virus dat veel voorkomt en waarvan er meer dan 150 types bestaan. Een klein aantal types kan op lange termijn kankers veroorzaken. Het gaat hierbij vooral om baarmoederhalskanker (cervixkanker), maar ook andere anogenitale kankers en sommige keelkankers. Vooral via intiem en seksueel contact kunnen die types verspreid worden. Gelukkig verdwijnen de infecties meestal vanzelf. Met de HPV-vaccinatie bent u goed beschermd tegen HPV-infecties.
Klachten/symptomen
U kunt heel lang met een HPV-infectie rondlopen zonder dat u er wat van merkt. Wanneer het virus afwijkende cellen in de baarmoederhals veroorzaakt, kan dat een verkleurde afscheiding veroorzaken in de vagina. Die afwijkende cellen ter hoogte van de baarmoederhals kunnen opgespoord worden via een uitstrijkje. Voor andere kankers zijn er geen systematische onderzoeken mogelijk.
Besmetting
HPV wordt vooral overgebracht door intiem en seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het virus kan ook door huid-op-huidcontact worden overgedragen, vooral in de schaamstreek, maar ook via uw handen en vingers. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van seksueel actieve mannen en vrouwen besmet zijn. Condooms verminderen de kans op besmetting maar beschermen u zeker niet volledig tegen een HPV-infectie.