Robin Peeters, Afdelingshoofd Interne Geneeskunde van het Erasmus MC
‘De Twijfeltelefoon werd opgezet voor twijfels over de coronavaccinatie. Nu kun je ook bellen met oa vragen over de griepprik, HPV-vaccinatie, darmkankerbevolkingsonderzoek en anticonceptie.
Mijn inzet voor een betere informatievoorziening over medische onderwerpen begon toen ik Shakib Sana, huisarts in Delftshaven, ontmoette. Ik was verantwoordelijk voor de COVID-kliniek in het Erasmus MC en zag dat patiënten uit kwetsbare wijken harder door COVID getroffen werden. Shakib zag dat vanuit zijn huisartspraktijk ook. We voelden dat we moesten samenwerken om de coronavaccinatie toegankelijk te maken voor mensen uit sociaal kwetsbare wijken.
Daarom schreven we een open brief aan minister De Jonge voor een betere informatiecampagne, gericht op deze groepen. Dit leidde tot contact met de burgemeester en een bezoek van de minister.
We signaleerden een informatiekloof die leidde tot een vaccinatiekloof en die de gezondheidskloof verder vergrootte. Daarom lanceerden we de website www.gezondheidskloof.nl om artsen uit te nodigen voor voorlichting in moskeeën, kerken en buurthuizen.
Ook gingen we voorlichting geven op de markt. We huurden een kraampje op de markt, gaven aan de geïnteresseerden persoonlijke medische informatie over de vaccinatie en, indien gewenst, boden mensen de gelegenheid om zich ter plekke te laten vaccineren. Dit groeide samen met de GGD al snel uit tot een semiprofessionele vaccinatielocatie in een buurthuis aan de markt.
Betrouwbare informatie
We kregen ook te maken met online desinformatie dat via filmpjes circuleerden, vooral in migranten gemeenschappen. Daarom breidden we onze campagne van duidelijke en toegankelijke medische informatie uit met YouTube-filmpjes die je via WhatsApp kon delen waarin artsen met een migratieachtergrond in hun eigen taal voorlichting gaven over vaccinatie..
Een belangrijk inzicht was het belang van betrouwbare medische informatie. Uit onze ervaring met gesprekken met vele patiënten in de spreekkamers en in de wijk kregen wij een beeld dat veel mensen niet wisten wat ze moesten geloven door desinformatie op sociale media. Ook merkten we dat mensen het waarderen om met een vertrouwde deskundig persoon te praten.
Om veel meer burgers te bereiken startten we in de maanden daarna daarom de Twijfeltelefoon, in nauwe samenwerking met de toenmalig directeur communicatie van het Erasmus MC, Mariël Croon. Wat begon als een beperkte dienst, groeide uit tot een succesvol initiatief. We gingen van twee ochtenden per week naar fulltime en ontvingen duizenden telefoontjes dankzij hulp van andere UMC’s. We probeerden inclusiviteit te bevorderen door de Twijfeltelefoon ook in het Turks en Marokkaans aan te bieden.
Inmiddels zijn we ons ook bewust van de communicatiestijlen van verschillende doelgroepen. Jongeren gebruiken TikTok en andere sociale media als informatiebronnen. Daarom zijn we actief betrokken bij Dokters Vandaag (@doktersvandaag) waar we informatieve video’s maken, met inmiddels meer dan vijf miljoen views per maand op TikTok en Instagram.
Goede communicatie over de gezondheid via de juiste kanalen is essentieel. Als zorgprofessionals moeten we een actieve rol spelen door de juiste informatie gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen te geven en desinformatie te bestrijden. Als dokters is ons doel om mensen in staat te stellen zodat mensen zelf weloverwogen keuzes kunnen maken over hun gezondheid.’