Skip to content

Fonda Sahla, voorzitter Nationaal Netwerk Inclusieve Zorg

‘Ik zet me al jarenlang in voor inclusieve zorg. De zorg in Nederland is van hoge kwaliteit, maar te veel mensen worden niet bereikt. Dit geldt ook voor de griepvaccinatie. We zien vaak dat mensen in het ziekenhuis belanden met longproblemen door griep.

Zelf hoor ik niet tot de doelgroep voor de griepprik, maar ik heb hem de afgelopen jaren gehaald, net als de coronavaccinatie. Ik was meerdere keren goed ziek en een griepprik scheelt dagen op bed.

Mensen die de taal spreken en digitaal vaardig zijn, vinden makkelijker hun weg in het zorgsysteem. Kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een migratieachtergrond, vallen vaak buiten de boot. In Den Haag, waar ik lange tijd raadslid was, heerst grote ongelijkheid. In sommige wijken leven mensen ongeveer 15 jaar langer in goede gezondheid dan in andere.

We moeten ons afvragen waarom de vaccinatiebereidheid onder mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond in Nederland lager is dan in hun moederlanden. Hoe kan de overheid hierop inspelen?

Het Nationaal Netwerk Inclusieve Zorg neemt het voortouw om in Nederland een beweging te creëren. Wij zijn een alliantie van organisaties en professionals die zich inzetten voor toegankelijke zorg, met oog voor de verschillende behoeften en achtergronden van mensen.

Apotheek als vaccinatielocatie

De coronapandemie heeft aangetoond hoe moeilijk het is om bepaalde groepen te bereiken. Mensen met een laag inkomen missen vaak belangrijke informatie over vaccins of worden misleid door verkeerde informatie.

Met de griepprik zijn veel ziekenhuisopnames te voorkomen. Maar het blijft een uitdaging om kwetsbare groepen op tijd te vaccineren.

We kunnen de druk op het zorgsysteem verminderen door specifieke vaccinatieprogramma’s te ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door vaccinatiebussen in bepaalde wijken in te zetten en zwangere vrouwen tegen kinkhoest te vaccineren bij de verloskundige.

Daarnaast kunnen we de griep- en coronavaccinaties combineren en de apotheek inzetten als vaccinatielocatie. Het is ook cruciaal om informatievoorzieningen bij huisartsen in te richten, zodat mensen weten waar ze voor in aanmerking kunnen komen.

Laten we samen werken aan een zorgsysteem waarin niemand achterblijft, maar iedereen een gelijke kans krijgt om gezond te blijven.’

Back To Top